Domácí mandlové mléko
Snadno a levně bez éček a bez chemie
INGREDIENCE :
100 g mandlí (loupaných - varianta 1 a neloupaných – varianta 2)
800 ml vody
Loupané mandle – varianta 1
Mandle vložte do mixéru a zalejte malou částí vody, lehce rozmixujte (jen aby mandle nezůstaly v celku a lépe se louhovaly). Dolejte zbytkem vody a nechejte v lednici odstát do druhého dne. Vše znovu pořádně rozmixujte, až se vytvoří pěna. Poté se doporučuje scedit přes plátýnko nebo jemný cedník tak, aby v „mléku“ nezůstaly kousky mandlí. Mandlovou drť lze použít do dalších zdravých dobrot (smoothie, jogurtů, ovocných a mrkvových salátů, snídaňových cereálií, buchet, kaší).
A pokud víte, že tento mandlový nápoj budete přidávat do dalších pokrmů, jen dobře rozmixujte a použijte. Proč se zdržovat a špinit další nádobí. J
Neloupané mandle – varianta 2
V případě použití neloupaných mandlí:
Mandle zalejte horkou vodou, po chvíli, kdy se slupka začne uvolňovat, ji odstraňte. (Já ji sloupávám nejraději třením v utěrce). Další postup je stejný jako při použití mandlí bez slupky. Samozřejmě se dají použít i mandle se slupkou a nic neloupat, pro děti však doporučuji loupanou verzi.
Něco málo o mandlích:
Mandle mají vysokou výživovou hodnotu. Energetický obsah 2520 kJ (609 kcal). Obsahují poměrně vysoké množství bílkovin (20g), prospěšné tuky (53 g), sacharidy (7g), vlákninu (12 g). Obsahují také vitaminy skupiny B, hlavně B2 (riboflavin), vitaminu E (tokoferol) a kyselinu listovou. Jsou významným zdrojem minerálních látek (ve 100 g: 258 mg hořčíku, 246 mg vápníku, 785 mg draslíku, 3,4 mg železa, 1 mg mědi a 3 mg zinku). Zdroj: http://www.nutridatabaze.cz/potraviny/?id=87#tab-2
Velký pozor si dávejte na hořké mandle. Je to odrůda (Amygdalus amara), která se pro svou výraznou chuť přidává v malém množství například do marcipánu, avšak ve větších dávkách (3-5 jader pro dospělého člověka) je toxická.
A informace na závěr.
Pokud nazýváme věci pravými jmény, měli bychom název mléko používat pouze v případě, že jej produkují živočichové - savci, tudíž jen u mléka, které nadojíme nebo nakojímeJ. V případě všech alternativních variant je legislativně ukotveno, že se nejedná o mléko, ale nápoj. Tudíž správně je mandlový, makový, sojový, kokosový, ořechový atd.. nápoj, ne mléko.
Autor: Bc. Pavlína Dostalíková, MBA