Školní stravování versus zdravá výživa
Podstatnou úlohu ve výživě dětí hned po rodině má bezpochyby školní stravování. Všechny děti mateřských škol až na vyjímky a téměř 90 % žáků základních škol se stravují ve školní jídelně.
Školní jídelny se řídí platnou legislativou – Vyhláškou o školním stravování č. 107/2005 Sb., jejíchž součástí je také příloha č. 1 tzv. Spotřební koš = výživové normy pro školní stravování, které určují průměrnou měsíční spotřebu vybraných druhů potravin na strávníka a den dle příslušných věkových skupin a dle druhu jídla.
Nyní jsou již tyto normy doplněny Nutričním doporučením Ministervstva zdravotnictví – Doporučení pro sestavování jídelních lístků ve školních jídelnách s platností od 1. 9. 2015. Tento soubor má usměrňovat a vést školní jídelny směrem k nutričně vyváženému a pestrému jídelníčku. Cílem metodiky je pomoci školním jídelnám při vytváření jídelníčků, které odpovídají zásadám správné výživy. Nutriční doporučení pouze formuluje směr frekvenčního zastoupení jednotlivých skupin potravin (pokrmů) v jídelníčku školního stravování tak, aby bylo zajištěno naplňování výživových norem a to se zásadami správné (zdravé) výživy, což umožňuje správně nastavená četnost podávaných pokrmů.
Nutriční doporučení pro obědy
Polévky | Doporučená pestrost |
zeleninové | 12 x měsíčně |
luštěninová | 3 x až 4 x měsíčně |
obilné zavářky (jáhly,vločky, krupky, pohanka, bulgur, kuskus...) | 4 x měsíčně |
vhodná kombinace polévek a hlavních jídel |
|
Hlavní jídla |
|
drůbež a králík (kuře, krůta, slepice, králík) | 3 x měsíčně |
ryby | 2 x až 3 x měsíčně |
vepřové maso | max. 4 x měsíčně |
bezmasé nesladké jídlo (včetně luštěnin bez masa) | 4 x měsíčně |
uzeniny | 0 x |
sladké jídlo | max. 2 x měsíčně |
nápaditost pokrmů, regionální pokrmy |
|
luštěniny | 1 x až 2 x měsíčně |
Přílohy |
|
obiloviny (těstoviny, rýže, kuskus apod.) | 7 x měsíčně |
houskové knedlíky | max. 2 x měsíčně |
Zelenina |
|
zelenina čerstvá | min. 8 x měsíčně |
tepelně upravená zelenina | min. 4 x měsíčně |
Nápoje |
|
neslazený nemléčný nápoj ( pokud je mléčný, výběr i z nemléčného) | denně |
Nutriční doporučení pro přesnídávky a svačiny
Mateřské školy – přesnídávky a svačiny | Doporučená četnost |
luštěninová nebo zeleninová pomazánka | 4 x měsíčně |
rybí pomazánka | 2 x měsíčně |
obilná kaše ( z vloček, jáhel, kukuřičné krupice, rýže apod.) | min. 2 x měsíčně |
zelenina nebo ovoce jako součást svačiny a přesnídávky | vždy |
nabídka celozrnných, vícezrnných, speciálních, žitných druhů pečiva včetně chleba | 8 x měsíčně |
nezařazení uzeniny a paštiky | 0 x |
V současné době se již většina školních jídelen řídí tímto nutričním doporučením. Vedoucí školních jídelen ve spolupráci s kuchařkami zařazují do jídelníčku nové receptury na zdravá jídla, klasické receptury pak upravují tak, aby byly v souladu se zdravou stravou. Volí správné technologické postupy při přípravě jídel, využívají moderní gastronomická zařízení např. konvektomaty či horkovzdušené trouby. Vaří z převážně čerstvých surovin dle dostupnosti na trhu a do svého jídelníčku zařazují regionální a sezóní potraviny.
Řada školních jídelen připravuje také diety pro své strávníky, kteří trpí potravinovou nesnášenlivostí či alergií. Jedná se zejména o bezlepkovou či bezlaktózovou dietu. Umožňují tak začlenění do školního stravování i těmto dětem.
Závěrem lze konstatovat, že školní stravování nabízí pestrou a plnohodnotnou stravu, která odpovídá nutričním potřebám příslušné věkové skupiny strávníků.
Autor: Jiřina Mačková, Lektor Zdraví do škol od A do Z