Tajemství zdravého dítěte
Řada rodičů vůbec netuší, že za častými zdravotními problémy jejich dětí může být špatná výživa a že je možné zdravou stravou nemocem dokonce předcházet. Dětská strava obsahující z velké části sladká jídla, bonbóny, cukrovinky a sladké nápoje, nejen že zvyšuje kazivost zubů, ale je také příčinou obezity a snížené odolnosti vůči infekcím.
To jak zdravé bude naše dítě ovlivňuje matka dokonce ještě dlouho před jeho narozením. Základním předpokladem zdraví budoucího dítěte je totiž vyrovnaná a pestrá strava matky. Jelikož se v počátečním stádiu těhotenství formují základy všech orgánů budoucího dítěte, může špatná výživa matky vést k menším či větším poškozením vyvíjejícího se plodu i ke zvýšenému riziku potratu. Diety, kouření, alkohol či léky v těhotenství mohou mít za následek taktéž nedostatek některých živin důležitých pro plod (tzv. hyponutrice či hypoxie) a nebo mohou vést k rozvoji vrozených vad. Pro správný vývoj plodu je důležitý dostatečný příjem kvalitních živin ve správném poměru, především pak bílkovin, vitaminů, minerálních látek a stopových prvků (př. kyselina listová, železo, vitamín C, jód, vápník, zinek, hořčík aj.).
Kojení hraje taktéž velmi podstatnou roli. „První mléko“ tzv. kolostrum je bohaté na bílkoviny a další nepostradatelné látky, které zvyšují imunitu dítěte. Plné kojení ovlivňuje jeho zdraví nejen během prvních měsíců života, ale je také prevencí nejrůznějších alergií dítěte i v následujících letech, nebo dokonce i prevencí obezity v dospělosti. Doporučeno je plné kojení do čtyř až šesti měsíců věku dítěte za současného zavádění vhodných příkrmů v tzv. senzitivním okénku, což se dle nejnovějších doporučení ESPGHAN jeví jako nejlepší prevence v rozvoji alergií. Pokračovat v kojení pak WHO doporučuje do dvou let věku dítěte i déle. Kojení má nesporné výhody pro dítě i pro matku. O jeho významu by se dalo napsat mnoho dalších článků, což nyní přesahuje rámec tohoto sdělení.
Nechcete mít obézní dítě? V České republice se s dětskou nadváhou či obezitou potýká až 15% dětí. Ty si se svými kily navíc nesou celoživotní problém v podobě zvýšeného rizika výskytu závažných onemocnění (cukrovka, vysoký krevní tlak, vyšší hladina cholesterolu, rakovina, deprese a další). Pouze 1,5% dětí se tohoto problému navždy zbaví, protože rodiče často nevyhledají odbornou pomoc. Avšak pouze ze zdravých dětí rostou zdraví dospělí!
Přitom více než polovina naší populace má nesprávné stravovací návyky (mají nadváhu nebo obezitu) a tyto návyky předávají dál svým dětem. Proto je nyní v každé třídě daleko víc obézních dětí než před dvaceti lety a tento trend pokračuje dál. Za několik let se tímto tempem může stát, že výjimkou ve třídě bude právě štíhlé dítě na rozdíl tomu, jak to bylo dříve.
Sami rodiče přitom mohou své ratolesti před obezitou vcelku snadno uchránit. A to dokonce bez drastických diet či drahých a často nedostupných opatření. Stačí do každodenního režimu dítěte zařadit pár pravidel: pestrou stravu, přiměřený pohyb a upravit životosprávu dané rodiny. Z jídelníčku vyloučit sladké nápoje, fast foody, polotovary… naopak dbát na dostatečný příjem ovoce, zeleniny a zařadit více prospěšných tuků (např. řepkového oleje, oříšky a semínka). Prevence obezity spočívá v zajištění rovnováhy mezi příjmem a výdejem energie. Přijatá energie by měla být rozložena do 5ti denních dávek jídla s odstupem 2,5 až 3 hodin. Neměla by tedy chybět snídaně, dopolední svačina, oběd, odpolední svačina a večeře. 60% z této energie by mělo být přijato v první polovině dne.
Dětská strava by měla být dostatečně pestrá a přiměřená věku, zdravotnímu stavu a fyzické aktivitě každého dítěte. S přibývajícím věkem dítěte je žádoucí zařazovat do jeho jídelníčku potraviny s podílem celozrnné mouky (pečivo, těstoviny), která je bohatá na vitaminy, vlákninu a minerální látky. Denní podíl zeleniny a ovoce je ideální udržovat v poměru 2:1. Pokrmy z luštěnin obsahující řadu rostlinných bílkovin a vlákniny by se měly v dětském jídelníčku objevit minimálně 1x týdně. Důležité je také preferovat libové maso a alespoň 2x týdně zařazovat pokrmy ze sladkovodních i mořských ryb. Ty hrají významnou roli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění a chorob z nedostatku jodu. Mléčné výrobky je nutné konzumovat min.2x denně a přednostně zařazovat zakysané mléčné výrobky.
Tuky v dětském jídelníčku tvoří další velkou kapitolu a jejich potřeba od narození postupně klesá. Například u předškoláků by měly tvořit asi třetinu energetického příjmu. Rodiče by ale měli věnovat pečlivou pozornost výběru správných druhů. V jídelníčku je třeba omezovat potraviny s vysokým podílem nasycených tuků (např. smetanové mléčné výrobky, uzeniny a masné výrobky, tučné maso, chipsy, jemné a trvanlivé pečivo, některé cukrářské výrobky s tučnými krémy a polevou). Jak již bylo zmíněno výše, vhodnou volbou při používání rostlinných olejů je například řepkový olej, který má velmi nízký podíl nasycených mastných kyselin a vysoký podíl těch nenasycených – obzvláště významných omega 3, které působí protizánětlivě, protinádorově… Navíc mají pozitivní vliv na cévy a přispívají ke snižování rizika kardiovaskulárních onemocnění díky pozitivnímu ovlivnění poměru HDL a LDL cholesterolu.
Pokrmy pro děti bychom měli připravovat z nutričně hodnotných potravin a vhodnou kulinární úpravou. Správná dětská strava neznamená žádná drastická a nákladná opatření. Důležité je rozhodnutí jít správným směrem, dodržovat základní pravidla a dbát na pestrost jídelníčku.
Dalších aspektů, které musí respektovat jídelníček dítěte v různých věkových kategoriích, je samozřejmě daleko více, ale nejsou nijak v praxi nereálná, jen stačí chtít. Tento článek Vás má přivést k zamyšlení a ke srovnání: “Děláme to správně?” a pokud si nejste jistí, není nic jednoduššího než se poradit.
Rádi Vám na cestě za zdravím Vašeho dítěte pomůžeme! :) Podrobnější a praktická doporučení už musí vycházet z individuální spolupráce, protože každé dítě jiné a má své specifické potřeby.
Autor : Nutrifit