Rychlé lečo k večeři
Všem známé a úplně obyčejné lečo trochu vymizelo ze současného jídelníčku. Přitom mezi dotazy rodičů často slýcháme „Jak naučit jíst děti zeleninu“.
Odpověď je jednoduchá: Jezte ji taky, připravujte ji doma, jezte ji u společného stolu s dětmi a ono to přijde samo. Lečo vařily naše babičky, jedli jsme ho my, naučme ho i naše děti.
Připravíme si:
Nakrájené papriky
Nakrájená rajčata
Cibuli
Česnek
Olej pro tepelnou úpravu nebo lžíci sádla
Vajíčka
Sůl, pepř
Čerstvá petrželka / pažitka / jarní cibulka
Nastrouhaný sýr, popř. šunku nebo párek s vysokým obsahem masa
- Pánev nejdříve rozpálíme, teprve pak přidáme olej a nakrájenou cibuli.
- Na orestovanou cibuli dáme pod pokličku na několik minut změknout papriky, nezáleží zda máme klasické zelené nebo papriky barevné.
- Přidáme nakrájená rajčata jen na pár minut a po jejich změknutí zalijeme několika vajíčky.
- Nakrájenou šunku orestujeme buď na cibulce nebo přidáme až na talíři tak jako strouhaný sýr.
- Dospěláci či větší děti si zeleninu mohou pikantně ochutit větším množstvím česneku nebo přidáním trocha pálivé papriky.
Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol