Jahodová zavařenina s čerstvým ovocem – džem nebo marmeláda?
Jahodová sezóna vrcholí a určitě jsme už všichni ochutnali a vyrobili nějakou jahodovou dobrotu. Jahody jsou nejenom chutné, lahodné a voňavé ovoce, obsahují i velké množství vitaminů a látek prospěšných pro naše tělo. Navíc mají i malé množství kalorií.
Abychom si toto lahodné ovoce uchovali i na zbývající část roku, vaříme nejčastěji marmelády nebo džemy. Je u nás trochu zažité, že džem obsahuje kousky ovoce a marmeláda je spíše jemný ovocný protlak, přestože název marmeláda si dle legislativy může připsat jen výrobek z citrusových plodů.
Pro zachování chuti a krásné čerstvé barvy doporučuji ne úplně klasický postup a to bez vaření ovoce. Je vhodný i pro ostatní šťavnaté bobule, jako jsou maliny, borůvky a ostružiny.
Nepotřebujeme žádné želírující přípravky, které obsahují stabilizátory, emulgátory a konzervant kyselinu sorbovou. Zavařujeme bez chemie, samotné ovoce obsahuje přirozený pektin a můžeme vyrobit dětem marmeládu s maximálním obsahem ovoce.
Potřebujeme:
3 kg jahod
1,5 kg cukru
Štáva z jednoho citrónu
Postup:
Do mísy vložíme pokrájené jahody nebo je párkrát zmačkneme šťouchadlem na brambory a zasypeme zhruba polovinou cukru. Vložíme do ledničky do druhého dne, aby pustily šťávu. Druhý den slijeme šťávu přes sítko do širokého hrnce s tlustým dnem, přidáme zbývající část cukru a přivedeme k varu. Za občasného míchání a sbírání pěny mírně vaříme do zhoustnutí, zhruba 15 minut podle velikosti hrnce. Správnou konzistenci vyzkoušíme kápnutím na studený talířek, když nestéká a ztuhne, je čas na přidání jahod. Celou směs necháme krátce projít varem, stačí 5 minut a před koncem přidáme šťávu z jednoho citrónu.
Plníme do dokonale čistých nahřátých skleniček s víčky a otočíme dnem vzhůru do vychladnutí.
- Záleží na každém jakou podobu zavařeniny chce mít, pokud jahody necháme jen rozmačkané, máme džem, pokud je před přidáním do hrnce rozmixujeme tyčovým mixerem, máme marmeládu.
- Marmelády jsou dobré i ochucené, kdy v závěrečné fázi přidáme najemno pokrájené lístky máty nebo vmícháme dužinu z vanilkového lusku.
- S dětmi jsou atraktivní samosběry, jednak víme co a odkud máme a jednak i děti musí poznat, že „bez práce nejsou koláče“. Jen pozor na tento zdánlivě dobrý výchovný počin, děti sbírání jahod baví a během hodiny dokážou ve dvou nasbírat téměř 10 kilo ... a my máme pak práci na celý víkend :-).
Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol