Fazolová polévka po mexicku

Luštěniny jsou významným zdrojem sacharidů i bílkovin. Doporučujeme je do jídelníčku nejen dětem zařadit alespoň 2x týdně. Z praxe víme, že jejich konzumace je v rodinách daleko za doporučeními, tak zkuste ochutnat naši oblíbenou fazolovou mexickou polévku.

surovinaIngredience:

4-5 porcí

3 konzervy fazolí, 3 cibule, 3-5 stroužků česneku, 2 kapie, masová netučná klobása, mletá sladká paprika, vývar nebo sypký vývar od Alnatura, majoránka, 1 feferonka nebo lžička Sambal Oelek, sůl, pepř,olej

Na talíř: 1 lžíce zakysané smetany a čerstvý koriandr nebo petržel

Postup:

Zcedit fazole a obsah 2 plechovek rozmixovat s hrnkem vody ponorným mixerem.

Na oleji orestovat cibuli, přidat na kousky nakrájenou masovou klobásu a na proužky nakrájenou kapii a feferonku. Po krátkém orestování zasypat 2 lžícemi mleté červené papriky a ještě krátce orestovat a míchat, aby se paprika nepřipálila a nezhořkla. Do hrnce ke směsi vlít rozmixované fazole, přidat 2 lžíce sypkého vývaru, zbývající celé fazole z jedné plechovky a zalít takovým množstvím vody, aby polévka zůstala hustá. Za častého míchání nechat 10-15 provařit. Nakonec osolit a opepřit čerstvým pepřem, přidat 2 lžíce majoránky a česnek.

Na talíři ozdobíme lžící zakysané smetany a čerstvým koriandrem nebo petrželkou.  polévka

Jedna feferonka je tak akorát, pokud jsou děti na trochu pálivou chuť zvyklé. Některé děti pálivé odmítají úplně, tak si feferonku dospěláci přidejte až na talíři.

Doba přípravy: 40 minut i s úklidem kuchyně :-)

 

Autor: Bc. Petra Scholzová – Lektorka Zdraví do škol