Poradna spolku Zdraví do škol
Milí přátelé Zdravého života pro děti. Tady jsme pro vás..........
Napište nám dotaz a naši odborníci vám poradí :)
Otázka:
Ve školce děti stále dostávají chleba a rohlíky přestože je na trhu již výběr z velkého množství zdravějších celozrnných druhů pečiva. Paní hospodářka nám říká, že je to ale v pořádku.
Odpověď:
Celozrnné pečivo je samozřejmě vhodné a v mnohých doporučeních se dočteme o bezpečné konzumaci od 3 let. Ani u mladších dětí však není občas na škodu. Jen to je jako se vším, nic se nemá přehánět.
Doporučení v konzumaci vlákniny je u dospělého člověka cca 30g a u dětí je doporučená denní dávka cca 5g + věk (např. v 6-ti letech to je 5+6=11 g, ve 3 letech pak 8 g). Vlákninu obsahuje zejména ovoce, zelenina, obiloviny a dále luštěniny, semínka aj.
Celozrnný rohlík obsahuje cca 4 i více gramů, jablko zhruba také tak a proto není potřeba u dětí přísun vlákniny navyšovat celozrnným pečivem, pokud konzumuje pestrou stravu obsahující ovoce a zeleninu, tedy doporučené množství z ostatních zdrojů vlákniny.
Doporučujeme tedy všeho s mírou. Občas nějaký kousek nevadí, ale přibližně do 8-10 let nevyžadujme pravidelnou konzumaci celozrnného pečiva. Důvod tohoto doporučení je především, že pokud je vlákniny dlouhodobě nadbytek, pak může vést ke snížené resorpci cenných látek ze stravy, protože je na sebe "nabalí" a odvede z těla dřív, než se stihnout vstřebat. Řada dětí zcela vynechává zeleninu, ovoce a další zdroje a má spíše vlákniny nedostatek, což pak přináší zase jiné obtíže.
Pro děti je zcela v pořádku volit například žitno-pšeničný (nejlépe kváskový) chléb, různé housky třeba se slunečnicovými semínky, mákem atp.
Při adekvátním příjmu vlákniny je potřeba i dostatečný pitný režim, jinak se může dostavit zácpa. Vláknina je sice prevencí potíží s vyprazdňováním, ale pokud není dostatek tekutin, způsobí pak naopak zahuštění stolice, což pak způsobuje velké trápení nejen dětem.
Odpovídá
Bc. Petra Scholzová a Mgr. Veronika Mlčochová
Otázka:
Syn odmítá jíst maso. Ve školce ho nesní vůbec, doma ho občas donutím. Obávám se, že mu bude ve stravě chybět.
Odpověď:
U dítěte se může jednat o určité období, kdy odmítá maso nebo i jiné nové, neznámé potraviny. Doporučujeme tomu nevěnovat výraznou pozornost, ono ho to nejspíš časem přejde samo, a pokud kolem sebe bude mít lidi, kteří jedí vše, tak je to nejlepší vzor. Vždyť dítě je naše "kopírka" :-).
Možná mu nevyhovuje daná úprava ve školce nebo maso nejí nějaký oblíbený kamarád. Zkuste si promluvit s paní učitelkou a zjistit více. Pokud je blok silný, požádejte pedagogy, ať jej nenutí… nucení většinou vede jen k prohloubení nesnášenlivosti. Nepřistupujte však k tomu, že dítěti úplně přestanete maso na talíř dávat. Zkuste občas zařadit kvalitní šunku, případně i kousek masa "zamaskovat" do zeleninových karbanátků. Společně se zkuste dohodnout, jestli by některý druh tolerovalo (obvykle jim nevadí kuřecí, krůtí, rybí a mívají rády i kuličky nebo karbanátky – mletou formu).
Problematické bývá hovězí, vepřové, které jsou pro ně více aromatické a hůře pokousatelné, což neoblíbenost podporuje. Nezoufejte, plnohodnotné bílkoviny obsahují i vejce, sýry a mléčné výrobky. Pokud tyto potraviny jí, není třeba se obávat deficitů bílkovin. Zařazujte i další kvalitní zdroje bílkovin: luštěniny, ořechy, semínka, obiloviny, zeleninu. Pokud se dítě stravuje pestře, má pro správný vývoj potřebný přísun bílkovin zajištěn.
Nedostatečná konzumace masa je však spojena ještě s jedním potencionálním deficitem a to minerálních látek a stopových prvků. Zejména je potřeba dát pozor na hrozící anémii z nedostatku železa. Tu lze ověřit vyšetřením krevního obrazu u pediatra, které v případě dlouhodobého odmítání doporučujeme.
Kdybyste přesto měla jakékoli obavy a chtěla zjistit, zda synkovi ve stravě nic nechybí, můžete si najít ve svém okolí kvalifikovaného výživového poradce, který může udělat podrobný rozbor jídelníčku a doporučit další tipy včetně receptur.
Odpovídá
Bc. Petra Scholzová a Mgr. Veronika Mlčochová